Vid kris, krig eller långvariga avbrott i vardagen gäller det att kunna laga mat snabbt, enkelt och på sådant som håller länge i skafferiet. Torrvaror och konserver gör livet lättare – och rätt kombinerade kan de dessutom ge både smak och mättnad. I en annan artikeln berättar jag om hur jag handlade en veckas matbehov för två personer – jag räknade då med att man har lite smakförstärkare som buljong, kryddor och såser av olika slag hemma redan. Även enkel mat blir god med lite extra smak. Av det skälet är det också viktigt att ha smakförstärkare av olika slag, ketchup, kryddor, såser och liknande som en naturlig del av sin hemberedskap.
Det är också smart att underlätta lagringen genom att lära sig att använda samma ingredienser i flera rätter – tonfisk, bönor och couscous är riktiga allroundhjältar.
Man kan spara energi och bränsle om man lagar mat på sprit eller gasolkök genom att koka upp vatten, ta av från värmen och låt maten ”självkoka” under lock. Förr i tiden var det vanligt med så kallade koklådor, där man isolerade kokkärlet för att spara på energi, en teknik som var vanlig under världskrigen och som levde kvar in på 50-talet – Tidningen Land visar hur man själv kan göra sin egen koklåda här och ger också exempel på recept.
Här är 20 recept som alla tar max 15 minuter att laga:
1. Snabbnudlar med jordnötssås
Koka nudlar. Rör ihop jordnötssmör, lite vatten, soja och chili. Häll över nudlarna och blanda.
2. Tomatpasta med sardiner
Koka snabbmakaroner. Värm krossade tomater och blanda i sardiner i olja. Krydda med oregano.
3. Snabbrisotto
Koka snabbris i buljong. Rör ner torkad svamp eller hackade soltorkade tomater. Klart på 10 minuter.
4. Havregrynsgröt med jordnötssmör
Koka havregrynsgröt. Blanda i pulvermjölk, en klick jordnötssmör och lite torkad frukt.
5. Couscous med kikärtsgryta
Låt couscous svälla i hett vatten. Blanda kikärter i tomatsås, krydda med curry och servera tillsammans.
6. Mexikansk böngryta
Blanda en burk bönor, en burk majs och krossade tomater. Krydda med spiskummin eller chilipulver.
7. Linssoppa express
Koka röda linser i buljong i 10 minuter. Krydda med timjan eller basilika.
8. Kikärtsomelett utan ägg
Blanda 2,5 dl kikärtsmjöl, 1 tsk bakpulver och 3 dl mjölk (kanske från pulver) till en smet. Krydda med salt, peppar och stek som pannkaka med lite olja
9. Bönsallad med couscous
Blanda couscous, blandade bönor och lite olja. Smaksätt med vinäger på flaska och torkade örter.
10. Pasta med vita bönor
Snabbmakaroner blandas med vita bönor, olivolja och vitlökspulver. Enkelt och mättande.
11. Tonfiskröra med kex
Blanda tonfisk med majonnäs på tub. Servera på kex eller knäckebröd.
12. Makrill i tomatsås med ris
Koka snabbris. Rör ner en burk makrill i tomatsås. En klassiker under kris.
13. Sardinpasta
Snabbpasta blandas med sardiner, lite citronjuice på flaska och torkad persilja.
14. Tonfiskcurry
Blanda tonfisk med kokosmjölk och curry. Servera med couscous som bara sväller i hett vatten.
15. Fiskgryta på 10 minuter
Värm krossade tomater och en burk fiskbullar. Krydda med buljong och servera med ris.
16. Pulversoppa med extra matighet
Tillaga en påse pulversoppa. Lägg i konserverade bönor eller lite snabbpasta för mer energi.
17. Nudelsoppa med majs
Koka nudlar i buljong och tillsätt en burk majs. Enkelt men fylligt.
18. Tomatsoppa med linser
Krossade tomater kokas upp med röda linser och örtkryddor. Klar på under 15 minuter.
19. Knäckebrödspizza
Bred tomatpuré på knäckebröd. Toppa med tonfisk eller ost på tub. Värm snabbt eller ät kallt.
20. Nödburrito
Fyll tortillabröd (eller mjukt tunnbröd) med bönor, majs och kryddor. Rulla ihop och ät direkt.
Se även förslaget om kris-tacos i artikeln om hur man övar med barnen genom att ha en strömfri kväll eller helg och artikeln ”När Foodora inte kommer – smarta tips för mat på bordet”